Hvordan lage kombucha?

Hvordan lage kombucha?

Kombucha går under kategorien fermentert mat og kan bidra til å berike tarmfloraen din, litt som fermenterte grønnsaker. Dette er en tradisjonell fermentert drikke fra Kina som har eksistert i mer enn 2000 år. Den blir kalt den udødelige sunnhetsdrikk, kjent for sine utrolige helsefordeler.

Kombucha lages ved at du tilsetter sukker, en starter kultur og lar det gjære. Sukkeret blir spist opp av scobyen, ofte kalt mor kombucha. Den lager organiske syrer, samtidig som den probiotiske kulturen vil formere seg. 

For å komme i gang trenger du en starterkultur. Dette er som regel enkelt å skaffe fra andre som også lager Kombucha. 

Dette trenger du: 

  • SCOBY – Starterkultur/kombucha mor.
  • Batch – Litt ferdigbygget kombucha.
  • Sukker.
  • Økologisk te.
  • Vann.

Steg 1. Kok opp vannet

Ha 5 liter vann og 14 ss sukker i en kasserolle.

La det ha et godt oppkok før du går videre til neste steg.

Steg 2. Ha i te

Når vannet har hatt et godt oppkok knytt du teposene rundt kasserollen. Jeg bruker 4 poser black chai og 4 poser ginger lemon til denne oppskriften.

La den nå stå på kjøkken benken med lokk til den er avkjølt. Over natten er en god måte å gjøre det på.

Steg 3. Batch

Når den er avkjølt er den klar for å tømmes over i glasskrukker. 

Før du gjør det trenger du en batch. Dette er et brygg fra en tidligere kombucha og skal fordeles likt i glasskrukkene.

Om du ikke har batch, bruker du litt av væsken som Scobyen lå i.

Steg 4. Ha i SCOBY

Brett scobyen pent ut slik at den blir liggende på toppen. 

Du kan skaffe scoby fra en annen som lager kombucha.

Steg 5. Fermentering

Knytt et kaffefilter med strikk rundt slik at insekter og støv ikke kommer til.

Nå starter fermenteringsprosessen. kombuchaen skal stå i romtemperatur i ca 2 uker helt til søtsmaken er borte. Desto lengre den står, desto mer syrlig blir den.

Steg 6. Baby SCOBY

Når kombuchaen har stått lenge nok har den dannet en nye scoby baby. 

Denne kan lagres og brukes til neste gang, eller gis bort.

Måten du lagrer den på er å lage et hotell til scobyene. Alt du gjør er å putte den i en glasskrukke med litt batch og la den stå i romtemperatur (skal ikke stå i kjøleskapet).

Steg 7. Ny batch

Litt av brygget ditt skal nå bli en batch. Dette vil fungere som en starter for ditt neste brygg.

Oppbevares i kjøleskapet til du skal bruke det neste gang. 

Steg 8. Sil kombuchaen

Bruke en sil og et kaffefilter til å sile resten av kombuchaen. 

Du gjør dette for å ta vekk de værste klumpene før du heller kombuchaen på flasker.

Steg 9. Etter fermentering

Deretter heller du kombuchaen over i rene flasker. Den skal nå stå på kjøkkenbenken i 2 dager for å danne naturlig kullsyre.

Kombuchen kan også etter fermenteres ved å la den stå noen ekstra dager på kjøkkenbenken.

Du kan også eksperimentere med forskjellige smaker. For eksempel kan du putte i bær eller urter. 

Steg 10. Dette har du

Gratulerer! Du har nå laget din helt egne kombucha

Du sitter nå igjen med flere flasker kombucha, 1 batch og et scoby hotell. 

kombuchaen og batchen lagres i kjøleskapet og kan drikkes over flere uker. Hotellet lagres i romtemperatur.

 Scobyen og batchen deler jeg gjerne med andre som ønsker å komme i gang.

Oppsumering

  • Kombucha er en fermentert drikke med opprinnelse fra Kina.
  • Du trenger en SCOBY – Mor kombucha for å komme igang.
  • Øvrige oppskrifter: Sukker, batch, te og vann.
  • Fermenteres i ca 2 uker i romtemperatur – Til søtsmaken er bort.
  • Det dannes en ny scoby under fermenteringe som du kan bruke i ny fermentering eller gi bort.
  • Kan lagres i kjøleskapet i flere uker. 
DEL

Gratis nyhetsbrev 

Vårt mål er å vise deg naturlige metoder for å gjenopprette din helse. Vi tro at om du gir kroppen de riktige byggeklossen, vil du bygge opp din styrke og vitalitet til det nivået kroppen din virkelig er ment for.